Het verhaal van Annette

Op 15 februari 2021

Het verhaal van Annette

Op 15 februari 2021

Het verhaal van Annette (51)

De ontwikkeltrajecten zijn er niet alleen om inzicht in jezelf te krijgen. Soms heb je al een duidelijk beeld, maar weet je niet welke stappen je nu moet ondernemen. Annette was al 30 jaar werkzaam in het toerisme, maar wist dat ze een andere weg in moest slaan. Het traject hielp haar richting te geven aan haar einddoel.

Wie denkt dat de toerismesector het alleen zwaar heeft vanwege de coronacrisis, heeft het mis. Na een toeristische opleiding is Annette gaan werken in de branche en is daar doorgegroeid naar de functie van Training en Development Manager. “Drie jaar geleden moest ik mijn eigen afdeling gaan reorganiseren en ik wist dat ik zelf als laatste aan de beurt was, want zonder afdeling heb je ook geen leiding nodig.” Ze heeft daarna nog gewerkt op een toeristische school en andere losse klussen gedaan, maar zonder vaste aanstelling. “Toerisme lag toen al op zijn gat, laat staan nu,” legt ze uit. “De marges staan al jaren onder druk en veel mensen boeken ook zelf dus je komt niet meer aan de bak. Sinds corona is het al helemaal een no go en de vraag is of dat weer terug komt.”

Na drie jaar zag ze in dat het anders moest. Met hulp van het UWV kwam ze terecht bij de NL Leert Door regeling. “Je hebt eerst nog hoop, maar het is toch lastig. En je hebt ook je leeftijd al niet mee,” voegt ze er lachend aan toe. Gelukkig is Annette ontzettend positief ingesteld en wist ze dat ze zich moest gaan heroriënteren: “Waar deuren dicht gaan, gaan nieuwe deuren weer open.” En dat bleek. Al snel wist ze zelf wat ze wilt. “Als je begint aan een opleiding, heb je nog geen idee wat bij je past. Ik weet inmiddels al heel lang waar ik het beste in ben en waar mijn hart ligt en dat is bij training en coaching. Dat vond ik in mijn vorige baan ook het leukste.” Ze is geïnteresseerd in een baan als jobcoach. Dat past goed bij haar visie die ze zelf ook toepast. “Ik wil mensen helpen met stappen zetten, open staan voor mogelijkheden en niet denken aan wat niet kan.”

“Waar deuren dicht gaan, gaan nieuwe deuren weer open.”

Focus houden

Je zou je bijna gaan afvragen waarom iemand met zo’n duidelijk beeld nog hulp nodig heeft, maar een ontwikkeladvies helpt met meer dan alleen uitzoeken wat bij je past. “Voor mezelf heb ik wel heel helder wat bij me past. Wat voor mij lastig is, is om de juiste stappen te zetten om daar te komen.” Het traject heeft haar geholpen om haar blik te vernauwen naar wat ze echt leuk vind, haar focus daarop te houden en te bepalen wat daarvoor nodig is. “Als je zelf stappen blijft zetten merk je toch dat je van het een naar het ander schiet. Dan wordt het op een gegeven moment zo’n warboel dat je niet meer gestructureerd naar een doel toewerkt. Het zijn hele simpele dingen die je zelf niet meer ziet omdat je er de tijd niet voor neemt.”

Omdat ieder mens verschillend is, net als hun verhaal, wordt elk ontwikkeltraject ook aangepast aan de persoon. Voor Annette hield dit in dat er minder werd gekeken naar de tests. “Het bevestigde mij in wat ik zelf al helder had en mijn coach had dat door.” Er werd daarom meer aandacht besteed aan praktische zaken en ook kregen de gesprekken een anderen vorm. Waar het normaal gesproken drie of vier gesprekken van een uur zijn, had Annette meer baat bij acht gesprekken van een half uur. Hierin kreeg ze bijvoorbeeld handvatten aangereikt voor het solliciteren. “Je kunt het niet meer vergelijken met 30 jaar geleden en toen heb ik ook al nooit hoeven solliciteren.” Net zoals veel mensen liep ze aan tegen het feit dat ze wel de kennis heeft voor bepaalde functies, maar niet de papieren en de ervaringen die worden gevraagd. “Je merkt dat jouw brief dan al snel opzij wordt gelegd, terwijl je weet dat je er heel geschikt voor bent. Mijn coach gaf me als tip om dan het bedrijf te bellen en de situatie uit te leggen. Zo laat je ook direct een goede indruk achter. Dat was zo logisch, maar toch denk je er nooit over na totdat je er een keer met iemand over praat.”

“Het zijn hele simpele dingen die je zelf niet meer ziet.”

Gratis scholing

Ze vindt een adviestraject dan ook raadzaam voor veel mensen. “In principe is het zinvol voor iedereen tenzij je in een richting zit waar je ten eerste heel erg op je plek zit en ten tweede mogelijkheden zijn om in te werken. Heel veel mensen hebben een blinde vlek voor wat bij ze past, omdat ze in een bepaald stramien zitten. Als je dan zo’n test doet en het gesprek aangaat, zie je dat er in de breedte best een hoop dingen uitkomen.” Daarnaast was het voor Annette kans om zelf jobcoaching van dichtbij te zien. “Dat is het mooie van coaching, pas als je met mensen in gesprek gaat, kom je zelf met oplossingen.”

Annette heeft net haar boeken binnen gekregen voor de gratis scholing van de NL Leert Door regeling. Ze start eerst met de opleiding Gezondheids- en arbeidspsychologie en is ook aangesloten bij de Online Academy. “Ik had niet verwacht dat er iets voor mij tussen zou zitten, maar dat pakket is heel breed. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit erin.” Ze hoopt snel door de modules heen te gaan en dan door te werken naar haar einddoel, het vinden van een baan. “Die laatste stap ligt bij mij. Maar het doel van het gesprek was om de stappen concreet te maken en richting te hebben. Dat doel is zeker bereikt.”