Omscholen door corona? Dit is je kans

Op 29 juli 2020

Omscholen door corona? Dit is je kans

Op 29 juli 2020

In de eerste drie maanden van de coronacrisis verloren ongeveer 200.000 mensen hun baan. Met name werknemers in de horeca, sportscholen, kappers, uitzendbureaus en in de detailhandel werden door het coronavirus werkloos. Helaas is het einde nog steeds niet in zicht. De verwachting is dat het aantal faillissementen de komende tijd zal toenemen, waardoor nog meer mensen hun baan zullen verliezen. Een ontzettend naar vooruitzicht. Ben jij ook werkzaam in een branche die getroffen is door corona? Dan is het misschien een goed idee om je te laten omscholen naar werk in een andere sector.

Getroffen branches

Een van de eerste zakelijke slachtoffers van de coronacrisis in Nederland was de bloemenbranche. Van de ene op de andere dag in maart werd er geen bloem meer geëxporteerd naar het buitenland. Ook de luchtvaart kwam vrijwel volledig stil te liggen. Toen duidelijk werd dat de horeca wekenlang gesloten zou worden raakten ook veel koks en bedienend personeel in deze branche hun baan kwijt. De dienstensector, zoals bijvoorbeeld banken, advocatuur en IT-bedrijven zijn tot nu toe minder geraakt door corona. Werknemers in deze branches kunnen gemakkelijker thuiswerken.

Kiezen voor een nieuw pad

Als je in een van de getroffen branches werkt is het verstandig om je te verdiepen in een mogelijk nieuw carrièrepad. Er zijn namelijk ook branches waar nog volop werk te vinden is. In de zorg wordt bijvoorbeeld volop nieuw personeel gezocht. Ook in het onderwijs zijn nog grote tekorten aan geschoold personeel. De IT-sector en de bouw groeien ondanks corona nog steeds. Heeft het je altijd al leuk geleken om in een van deze sectoren te werken? Dan is dit het moment om de sprong te wagen!

Maar hoe dan?!

Een omscholingstraject kan soms enkele jaren duren. Als je nieuw bent in bijvoorbeeld de zorg is het immers belangrijk dat je eerst een goede vakopleiding volgt voordat je patiënten mag helpen. Bovendien is een omscholingstraject niet gratis. Begrijpelijk dus dat je beren op de weg ziet. Gelukkig heeft de overheid een nieuwe regeling opgezet. Vanuit de NOW 2.0 is er met de NL Leert Door regelingen €50 miljoen beschikbaar gesteld voor werkgevers om hun werknemers te laten scholen en van ontwikkeladvies te voorzien. Naast deze regeling zijn er ook andere fondsen beschikbaar voor om- en bijscholing. Bovendien zijn werkgevers uit de eerder genoemde branches vaak bereid om een deel van de studiekosten op zich te nemen wanneer je een werk-leertraject bij ze komt volgen.

Iedereen vanaf de 18 en tot de pensioengerechtigde leeftijd komt in aanmerking voor deze subsidie. Kijk voor meer informatie op onze site.